Co je třeba zohlednit při výběru žárovky H7


Při výběru žárovky do předního světlometu musíte zohlednit typ koncovky, jež přesně zapadá do přívodní objímky. O jaký typ se jedná, zjistíte z příručky pro obsluhu a údržbu vozidla, kterou lze bezplatně stáhnout z webových stránek výrobce vozidla, nebo z některých spřátelených webů, podporujících diskusní fóra s postřehy a zkušenostmi řidičů. V příručce bývá uveden i postup výměny, to se ovšem týká obvykle vozů staršího data výroby. Moderní konstrukce automobilů mají špatně dostupné světlomety vzhledem k propracovanému aerodynamickému řešení karosérie, kdy je častokrát nutné demontovat i přední nárazník, případně komponenty ukryté v blízkosti pohonné jednotky.

jízda v tunelu

Musíte vědět, zda jde o žárovku H7, nebo typ H4. Ten bývá popsaný na objímce, ale poznáte jej i pouhým pohledem. Starší typ H4 má uvnitř vakuové baňky dvě vlákna. Jedno slouží pro režim potkávacích (tlumených) světel, druhé pro světla dálková. Modernější řešení, které přineslo výrobcům úsporu nákladů na výrobu jednotlivých kusů autožárovek, je H7 s jedním vláknem. Ty se používají zvlášť pro tlumená a zvlášť pro dálková světla.

V současné době již neplatí nařízení mít ve vozidle náhradní autožárovky, ale vyplatí se mít po ruce alespoň dvě náhradní do předního světlometu, a to i pro případ, že jejich montáž svěříte odbornému servisu. Z hlediska technických parametrů je dělíme do tří základních druhů:

dálniční provoz

Standard – většina běžných výrobků, které naleznete na pultech kamenných obchodů i v e-shopech. Vyplatí se však nakupovat ty značkové, které ručí za kvalitu a poskytují platnou záruku.

Delší životnost – jezdíte-li více ve dne a převážně v městském provozu, pak uvítáte typ Osram Ultra Lifes prodlouženou životností, což významně zkracuje interval výměny světelného zdroje, a tím i náklady.

Více světla a lepší barva – i při dodržení stanoveného světelného toku cca 1500 lumen mohou některé žárovky poskytovat vyšší jas a kontrast a zároveň studenější odstín bílého světla, který zvyšuje jízdní komfort a přispívá k vyšší bezpečnosti silničního provozu. Jsou to např. modely Osram Night Breaker nebo Cool Blue Intense.